Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

EMMI: A COVID fertőzöttek kezelési protokolljában tavaly tavasza óta szerepel a heparin

2022. január 28. - 20:23

Egy ismert közösségi oldalon félrevezető, megtévesztő cikk terjed a heparin készítmények járványügyi alkalmazása témakörében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezért az alábbi közleményt adja ki:

A heparint, mint véralvadásgátló molekulát 1916-ben fedezték fel és néhány évized múlva már a heparin alapú véralvadásgátló az érelzáródás kezelésének alapvető részévé vált. Alkalmazták az alacsony molekulasúlyú heparin készítményeket az alsó végtagi, szív koszorúerek és tüdőerek elzáródása esetén, illetve ezen állapotok megelőzésére is. Napjainkra a kórházban adott, vagy akár az otthoni véralvadásgátló kezelés a mindennapos ellátás részévé vált, elég, ha csak a műtétek vagy csonttörések utáni heparin profilaxisra gondolunk.
A COVID-19 megjelenése után hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a SARS-CoV-2 tüdőkárosító hatását nem kizárólag gyulladásos folyamatok révén, hanem immunológiai, illetve a kiserek elzáródását okozó hatása révén fejti ki. A súlyos lefolyású koronavírus fertőzés gyakori, rettegett szövődménye a tüdő embólia vagy a szívizom infarktus, mely megelőzésére a heparin készítmények kiválóan alkalmasak.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére az érintett Országos Intézetek és Szakmai Kollégiumok összeállították a hazai "COVID-fertőzöttekben alkalmazandó fibrinolízis protokollt, amelyet már a járvány kezdeti szakában kezdtek el alkalmazni. A miniszter 2021. március 7-én írta alá az alkalmazandó szakmai protokollt, így az első hazai terápiás ajánlásokban is szerepelt, hogy a heparin készítmények adása jótékony hatással lehet az új típusú koronavírussal fertőzött, súlyos, életveszélyesállapotú betegek számára. Képes megakadályozni a tüdő, az agy és a szív kisereinek elzáródását és megelőzni a többnyire, idős, sok krónikus betegségben szenvedő pácienseknél gyakran kialakuló alsó végtagi mélyvénás érelzáródást.

A heparin immunrendszert segítő tulajdonsága is megerősíti használatát a kórházban fekvő, vírusfertőzött betegeknél. A koronavírusos betegek gyógyítására kijelölt osztályokon, különösen az intenzív ellátást nyújtó részlegeken a véralvadásgátló kezelés a mindenkori protokoll része és a legújabb megfigyelések szerint, heparin segítségével csökkenthető az idős, rizikófaktorokkal rendelkező betegek COVID okozta halálozása is.