Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Dömötör Csaba: több mint 6 százalékos lehet az előző évi gazdasági növekedés

2022. január 31. - 21:22

Jelentősen erősödik a magyar gazdaság, több mint 6 százalékos lehet az előző évi növekedés - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában.

Dömötör Csaba arra a felvetésre reagált így, miszerint februárban kapják meg a gyereket nevelő szülők a családi adóvisszatérítést az átlagbér szintjéig, folyósítják a 13. havi nyugdíjat, kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak, és életbe lép az élelmiszerárstop is.
Az államtitkár kiemelte, a fenti intézkedésekkel a kormány azt szeretné elérni, hogy a gazdasági növekedés előnyeit minden társadalmi csoport, minden generáció érezze.
Kiemelte, hogy az energiaárak emelkedése miatt egész Európában nő az infláció, ezt szeretné a kormány mérsékelni. Az inflációt csökkentheti a február elsejével életbe lépő élelmiszerárstop, és a már korábban bevezetett kamatstop, illetve a hitelmoratórium - tette hozzá.
Emlékeztetett, hogy az élelmiszerárstop hat alapvető élelmiszerre vonatkozik, az áruk nem lehet magasabb, mint az október közepi szint. Ha felmerülne annak a gyanúja, hogy valaki, "például egy nagy áruházlánc" megpróbálja kijátszani ezeket a szabályokat, akkor az ellen a hatóságok fel fognak lépni - mondta Dömötör Csaba.
Kérdésre kifejtette, hogy februárban érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, a rendes nyugdíjjal együtt. A posta előre hozta a kézbesítést, így az már február 9-én indul, akik pedig bankszámlára kérték az összeget, azok február 11-én kapják majd meg - jelezte.

Közölte azt is, a gyermeket nevelő családok februárban kapják vissza a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig. Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adójukat. A postai kézbesítés már a következő napokban megkezdődik, a banki átutalások pedig február 14-ig érkeznek meg - mondta.
Úgy folytatta, az év elejétől a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A munkáltatók "automatikusan" érvényesítik az adómentességet, így a következő napokban - cégtől és utalástól függően - minden 25 év alatti kézhez kaphatja a megemelkedett bérét. Átlagosan ez 40 ezer forintnyi pluszpénzt jelent havonta - tette hozzá.
"Én azt gondolom, hogy egy nagyon markáns különbség a baloldali és a kormánypártok között az, hogy mi alacsonyan szeretnénk tartani az adószinteket, s ez igaz a jövedelemadó, és igaz a társasági adó szintjére is" - fogalmazott Dömötör Csaba.

MTI