Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Cselekvőképesnek kell maradni, amíg a vírus itt van

2021. április 29. - 15:31

Megkezdődött a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény módosításának vitája az Országgyűlésben. Az új vírusvariánsok Európa-szerte terjednek, ezért a fokozott védekezés elengedhetetlen - hangsúlyozta expozéjában Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára. Elmondta: a kormány ezért a védekezést szolgáló jogszabály hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, az őszi parlamenti üléskezdés utáni tizenötödik napig.

Kijelentette: az átmeneti jogi keret jól szolgálja a védekezést, a feladatok azonban túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán. Közölte azt is: a veszélyhelyzet hamarabb is megszűnhet, ha már nem áll fenn annak alkotmányos indoka.
Célnak nevezte, hogy minden megszűnt munkahely helyett új jöjjön létre, és hangsúlyozta: a kormány nem feledkezik meg a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók mellett például az előadóművészekről, vagy a kisvállalkozókról sem.
Beszámolt arról is, hogy a veszélyhelyzet megszűnését számos átmeneti szabálynak kell követnie, hiszen például az az alatt lejáró okmányok érvényességi idejének még egy ideig fenn kell maradnia, de a SZÉP-kártyák felhasználásának átmeneti szabályait sem célszerű azonnal visszarendezni.
Mivel a hatályvesztés időpontja jelenleg nem ismert pontosan - az az őszi parlamenti üléskezdéshez kötött -, a törvény hatályát az igazságügyi miniszter hirdeti majd ki.
Beszéde végén az államtitkár a baloldali képviselőkhöz fordult nemzeti összefogásra, közös cselekvésre kérve őket.

A törvényjavaslat benyújtásakor Gulyás Gergely Miniszterelneökséget vezető miniszter úgy foglmazott, hogy syors és hatékony intézkedésekre van szükség a járvány elleni védekezésben.  A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége, a koronavírus-járvány elleni védekezés biztosított maradjon.  Magyarország az EU legsikeresebb oltási programját hajtja végre, folyamatosan nő a beoltottak száma és csökken a fertőzötteké, de a járvány még nem ért véget, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása.  A javaslatban határidő - az őszi parlamenti ülésszak kezdetét követő tizenötödik nap - is szerepel, a korábbi ellenzéki kritikákra tekintettel.   A kormány, ha már nincs szükség a veszélyhelyzetben alkalmazható eszközökre, akkor bármikor saját maga is dönthet a veszélyhelyzet megszüntetéséről. Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a veszélyhelyzetet meg lehessen szüntetni, hiszen ez azt jelenti, a járvány véget ért. Azt az elvi lehetőséget, hogy a kormány a járvány elleni védekezésben hatékony intézkedéseket vezessen be, fenn kell tartani addig, amíg a vírus velünk van.