Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

A beoltatlan idősek vannak leginkább kitéve a betegségnek

2021. augusztus 13. - 13:06

Az elmúlt hónapokban végrehajtott oltási programnak köszönhetően Magyarországon az idősek döntő része már be van oltva. Az  összes oltottból több mint 2,1 millióan 60 év felettiek. Ez azt jelenti, hogy a 2,5 millió 60 év feletti honfitársunk 84%-a már felvette az oltást, sokan már a harmadik oltás lehetőségével is éltek. Nagyjából 400 ezer olyan idős ember van, aki még nem élt az oltás lehetőségével, ők vannak leginkább kitéve a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának. Tekintettel arra, hogy már hazánkban is terjed a delta vírusvariáns, kérjük a még beoltatlan időseket és családtagjaikat, hogy fontolják meg újra az oltást és jelentkezzenek a háziorvosnál vagy regisztráljanak az interneten.

Az oltásra a legegyszerűbb az interneten jelentkezni: www.vakcinainfo.gov.hu

Majd pár nappal a regisztráció érvényesítését követően automatikusan lehet időpontot foglalni a legkényelmesebben elérhető kórházi oltópontra: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Emellett az idősek nyugodtan kérhetik a háziorvostól is az oltás beadását. Ez esetben a háziorvossal kel egyeztetni az oltás időpontját, helyszínét, a háziorvos dönt az olthatóságról és a vakcináról is. A mozgásképtelen, nehezen mozgó idősekhez a háziorvosok házhoz mennek. Ez esetben a háziorvos helyben, papír alapon végzi el a regisztrációt, nincs szükség előzetes internetes regisztrációra.

Az idősotthonban élő gondozottak átoltottsága magas, hiszen ott már az év elején megtörtének az oltások. Az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok voltak a másodikak az oltási sorrendben. Az az idős ember, aki idősotthonban él és még nincs beoltva bármikor jelezheti oltási szándékát az idősotthon vezetésének, és ugyanez a teendő, ha már be van oltva, de most már a harmadik oltását szeretné megkapni.

A vírus továbbra is itt van, a delta vírusmutáns gyorsan terjed és sajnos nem zárható ki a negyedik hullám sem. A beoltatlan idősek vannak a legnagyobb veszélyben. Az ő meggyőzésükre kérjük a családtagokat és a háziorvosokat is.

A háziorvosok munkáját több napja több praxisban már közel száz orvostanhallgató is segíti. Őket a kormányhivatalok rendelik ki a háziorvosok mellé előzetes igényfelmérés alapján. A hallgatók olyan háziorvosi praxisokban végeznek oltási, illetve tájékoztatási tevékenységet, amelyek területén a legmagasabb a már regisztrált, de be nem oltott 60 év feletti lakosok száma. Az orvostanhallgatók szakmai felügyelete a járvány elleni védekezést elősegítő egyes intézkedésekről szóló 439/2021. (VII. 23.) Korm. rendelet szabályozásának megfelelően történik.

Emellett a Semmelweis Egyetem felhívást intézett a szakorvosképzést most kezdő rezidensei felé is, akik a szabályozás szerint önkéntes orvosként vehetnek részt a feladatban.