Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Befejeződött az NNK-vizsgálat - lehet oltani az orosz vakcinával

2021. február 07. - 16:26

A Pfizer BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után újabb oltóanyag kapott engedélyt magyarországi használatra, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a feltételül szabott hatósági vizsgálatokat a Szputnyik oltással kapcsolatban. A vizsgált paraméterek alapján az NNK megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi szempontból a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból a készítmény emberen alkalmazható.
 

2020. december 26-án érkezett meg Magyarországra az első adag vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer vakcina. Néhány héttel később, 2021. január 12-én már az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája is rendelkezésünkre állt, amely felépítésében, hasonlóan a Pfizer oltóanyaghoz, szintén mRNS-alapú készítmény.
A brit-svéd gyógyszeripari vállalat, az AstraZenca készítménye január 20-án a  magyar hatóságok, január 29-én pedig az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását is megkapta.

MTI