AM: hétmilliárd forint támogatást kaptak az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások és a juhtartók

2020. szeptember 26. - 11:03

Válságkezelő támogatásként hétmilliárd forintot kaptak az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások és a juhtartók - közölte Nagy István agrárminiszter szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozására az Agrárminisztérium 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplőinek.
    Első körben 1261 vállalkozásnak 6,2 milliárd forint támogatást folyósított a kincstár, a fennmaradó kifizetéseket folyamatosan utalják - tudatta az agrárminiszter.
    Hangsúlyozta: a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program célja Magyarország élelmiszerellátási biztonságának fenntartása és termelési kapacitásainak megerősítése, ezzel pedig a munkahelyek védelme.
    A válságkezelő támogatások népszerűnek bizonyultak - tette hozzá, megemlítve, hogy a tizenkét meghirdetett intézkedésre több mint 35 ezer kérelem érkezett.
    A kérelembenyújtás második köre szeptember 14-én zárult, 187 élelmiszer-feldolgozó vállalkozás igényelt 500 millió forint támogatást. A kérelmek feldolgozását követően kezdődhetnek a kifizetések - közölte a tárcavezető.
    Ismertette, hogy a juhágazatnak is megkezdődött a támogatások folyósítása: szeptember 25-én mintegy 5400 anyajuhtartónak 833 millió forint támogatást utaltak át.
    Az anyajuhtartóktól beérkezett kérelmek elbírálását követően a kincstár folyamatosan teljesíti a további kifizetéseket is.
    Nagy István kitért arra, hogy korábban a kertészeti tevékenységet végző gazdálkodóknak, a méhészeknek és a tejhasznú tehént tartó gazdálkodóknak pedig 3,12 milliárd forint támogatást fizetett ki a kincstár.


MTI 2020. szeptember 26.