Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

105-re nőtt az idősotthonokban elhunytak száma

2020. május 15. - 15:31

Minden negyedik koronavírus-fertőzött és elhunyt idősotthon lakója. 105-re nőtt az idősotthonokban elhunytak száma. Az idősotthonokban fertőzöttek 59%-a és az elhunytak 73%-uk Budapesten található idősotthon gondozottja.

Eddig összesen 33 idősotthonban  - 13 budapesti, 20 vidéki – intézményben -  igazoltak koronavírus-fertőzést. Összesen 807 fertőzött gondozott és 220 fertőzött dolgozó van.  A fertőzöttek közül jelenleg 220 igényel kórházi ellátást, és 234-en már meggyógyultak.

A Budapesten található érintett idősotthonok közül 8 db a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik.  Ezekben 408 gondozott és 62 dolgozó fertőzött, és 68 idős ember halt meg, közülük 44-en a Pesti idősotthonban. Magas a fertőzések száma a Vázsonyi Vilmos idősotthonban is:  itt 55 gondozott lett fertőzött és 18 az elhunytak száma, valamint a Kamaraerdei úti idősotthonban, ahol 45 a fertőzöttek száma és közülük 5-en haltak meg. A civil fenntartású közel hatszáz férőhelyes Olajág Otthonokban 51 a fertőzöttek száma és 9-en haltak meg.

A vidéki idősotthonok közül 6-6 haláleset történt a seregélyesi és a mezőszilasi, 4-4 a borsodnádasdi és egy zalaegerszegi idősotthonban.

Továbbra is tart az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése. A 200 főnél nagyobb létszámú idősotthonokban intézményparancsnokok segítik a készletgazdálkodást és a járványügyi intézkedések végrehajtását. Az Operatív Törzs ezekben a napokban is újabb védőeszközökkel segíti az idősotthonokat.