Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről, az oltásról, a vakcinákról és az intézkedésekről

Frissítve: 2022. április 21.

2020 elején egy rég nem látott világjárvány indult el Ázsiából, amely csakhamar Európát, így Magyarországot is elérte. A koronavírus-járvány több hullámban támadta meg az emberek egészségét és a gazdaságot is. Február végétől a járvány ötödik hulláma leszálló ágba került, ezért a kormány kivezette a járványügyi korlátozásokat és megszűnt a maszkviselési kötelezettség. A vírus azonban még itt van, és nem lehet tudni, hogy lesz-e újabb hullám. Az oltás a legerősebb védelem a vírus ellen, ezért kérjük az oltatlanokat az oltás felvételére és a korábban oltottakat a megerősítő harmadik oltás felvételére is.

A járvány elleni védekezés kezdettől több fronton zajlik, az egészségügyi védekezés mellett fontos a magyar gazdaság és munkahelyek védelme is. A sikeres vakcinabeszerzéseknek és az eredményes oltási stratégiának köszönhetően Magyarország másfél-két hónappal korábban kezdhette meg a mindennapi élet és a gazdaság újraindítását, az Európai Uniós országokhoz képest. Az oltás folyamatos, bárki számára elérhető. A regisztrációs és az időpontfoglaló honlap folyamatosan nyitva van. Köszönjük a magyar embereknek, hogy a járvány kezdete óta az együttműködésükkel segítik a védekezést és a lakosság többsége felvette az oltást. Az oltatlanok nemcsak magukat teszik ki nagy veszélynek, hanem súlyosan megbetegíthetnek másokat is, különösen a sérülékenyeket. A beoltottak kevesebb, mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

 

Regisztráció és időpontfoglalás oltásra

A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a  www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is. 

Jelenleg 5 év felett engedélyezett az oltás, a regisztrációt tehát 5 év feletti gyermeknél lehet elvégezni.

 

A megerősítő harmadik oltás

A védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet, a megerősítő oltás azonban ismét 80-90%-ra képes emelni a védettséget. Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a megerősítő harmadik védőoltás felvételét augusztusban. A megerősítő oltás a 12-17 éves korosztály számára is felvehető.

A megerősítő harmadik oltás beadását a háziorvostól lehet kérni, de az interneten is lehet időpontot foglalni kórházi oltópontokra: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas idopontfoglalas.  

 

Vakcinabeszerzések

A kormány a kezdetektől azon dolgozott, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél előbb minél több embert be lehessen oltani és mihamarabb újraindíthassuk az életet. Magyarországon vakcinabőség van, mindenki számára van elegendő vakcina a megerősítő harmadik oltás felvételére is. Már senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen.

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek nagy része megérkezett. A Magyarország által vásárolt egymillió ember oltásához érkezett orosz vakcina már elfogyott, a Sinopharm továbbra is elérhetőA keleti vakcina beszerzésének köszönhetően Magyarország más országokat megelőzve érte el a lakosság többségének oltását, előbb kezdődhetett meg az ország és a gazdaság újraindítása, a korlátozások eltörlése és a harmadik megerősítő oltások beadása.

Az első Pfizer-szállítmány 2020. december 26-án érkezett, ezzel elkezdődhetett a kórházi oltópontokon az egészségügyi dolgozók oltása. A Moderna-vakcinából az első szállítmány 2021. január 12-én érkezett, az idősotthonok oltására kezdték elsőként alkalmazni. Az első AstraZeneca-vakcinaszállítmány 2021. február 6-án  érkezett Magyarországra, és a 60 év alatti krónikus betegeket kezdték el vele oltani a háziorvosok, márciustól már az időseket is lehet vele oltani. Az egydózisú Janssen-vakcinából az első szállítmány 2021. április 13-án érkezett hazánkba. Magyarország 2021 őszén  a gyermekek oltására alkalmas Pfizer-vakcinából 2 millió adagot rendelt, amiből 2021. december 14-én érkezett meg az első szállítmány. Ezen felül Magyarország összesen 9,5 millió adag Pfizert rendelt az omikron miatt indított újabb uniós beszerzésben, amelynek köszönhetően 2022 második félévére újabb 3 millió adag, 2023-ra pedig 6,5 millió adag -  ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való - Pfizer oltóanyag érkezhet hazánkba.

Az oltások ütemét, gyorsaságát sokáig a vakcinák érkezése határozta meg, Brüsszelből kevés vakcina érkezett, és az is lassanEzért az uniós beszerzés keretein belül lekötött vakcinákon túl a magyar kormány összesen 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinákat is vásárolt a magyar emberek mielőbbi oltásához.  2021. január 20-án a magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az AstraZeneca vakcináját és az orosz Szputnyik vakcinát. Január 22-én Magyarország szerződést kötött 1 millió ember oltására elegendő orosz vakcina beszerzéséről. Február 12-én meg is kezdődött az oltás az orosz vakcinával a kórházi oltópontokon a regisztrált idősek körében. Májusra pedig megérkezett az összes megrendelt oltóanyag a Szputnyik vakcinából. Január 29-én a kínai Sinopharm vakcina is megkapta a gyógyszerészeti hatóság engedélyét. Magyarországon február 24-én kezdték meg a háziorvosok a regisztrált idősek oltását a Sinopharm oltóanyaggal, amelyből az összes megrendelt 5 millió adag megérkezett. A Sinopharm vakcinát már több százmillió embernek adták be világszerte. Május elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is jóváhagyta a Sinopharm vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyet más országban is használnak. Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

A vakcina nem politikai kérdés, a vakcinával életeket lehet menteni és nekünk a magyar emberek élete a legfontosabb. Magyarország helyes döntést hozott, amikor az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat, ennek is köszönhető, hogy korábban elkezdődhetett az újraindítás az uniós országokhoz képest. Hazánk oltóanyag ellátása a fennmaradó oltásokra, tehát biztosított, a cél azonban az, hogy önellátóak legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a – jelenleg még fejlesztés alatt álló - magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

 

Oltási terv és kronológia:

 • 2020 december végén érkezett meg az első vakcinaszállítmány Magyarországra. Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók voltak az elsők. Ma már kötelező az oltás felvétele az állami egészségügyben dolgozóknak.
 • Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el.  Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Az idősotthonokban már egyértelműen érezhető a védőoltás pozitív hatása, sokan már a harmadik oltást is felvették.
 • Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.  
 • Negyedik körben, február 11-én megkezdődött  a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Erre az AstraZeneca vakcinát használták, mert az akkori előírások szerint csak 18-59 év közöttieket  lehetett vele oltani. Március második hetétől az AstraZenecát már a 60 év felettiek oltására is használják.
 • Ötödik körben megtörtént a védekezésben résztvevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is. Erre azért van szükség, hogy a járvány elleni egészségügyi és rendvédelmi védekezés, az ország közbiztonsága és határvédelme továbbra is zavartalan legyen.
 • Hatodik körben megtörtént a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása. Például az ország áramellátását biztosító paksi atomerőmű, a tömegközlekedési vállalatok (MÁV, BKK, GYSEV) érintett dolgozóinak oltása.
 • Hetedik körben megtörtént az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók soron kívüli oltása is
 • Nyolcadik körben, már a 60 év alatti regisztráltakat is oltották. A háziorvosok szakmai vezetői ehhez szakmai ajánlást dolgoztak ki, hogy mely kockázati betegséggel rendelkezőknek volt javasolt elsőbbséget adni. 
 • A szakmai ajánlások szerint a várandósok oltását is elkezdték. Nekik szintén regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.huhonlapon, majd a regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna).
 • Kilencedik körben április végén megtörtént a fogvatartottak oltása is.
 • Tizedik körben május 13-án megkezdődött a 16-18 évesek oltása is és június 10-től már 12–15 évesek is jelentkezhetnek az oltásra.
 • Tizenegyedik körben már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok (magyar állampolgársággal vagy magyar igazolvánnyal) is tudnak regisztrálni az oltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/. Ők emailt kapnak a regisztrációjuk érvényesítéséről, és azt követően tudnak online időpontot foglalni. 
 • Tizenkettedik körben, júliustól a hazánkkal szomszédos országok határain élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon. Ezzel hazánk tovább növeli a járvány elleni védettségét. Bővebben:  https://koronavirus.gov.hu/cikkek/pentektol-fogadja-magyarorszag-szomszedos-orszagok-hatarmenten-eloket-oltasra
 • 2021 augusztusában Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a megerősítő harmadik védőoltás felvételét.
 • A tanévkezdés miatt a kormány iskolai oltási akciókat is szervezett augusztus végén, szeptember elején.
 • 2021 október végétől a megerősítő harmadik oltás felvételére biztatjuk a korábban beoltottakat is. Felhívjuk az oltottak figyelmét, hogy a védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet. Ennek beadását a háziorvostól lehet kérni, emellett az interneten is lehet időpontot foglalni valamely kórházi oltópontra: www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas
 • 2021 október végén a kormány bejelentette, hogy megengedi a munkáltatók számára, hogy dolgozóik védelme érdekében előírják az oltás felvételét munkafeltételként. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/megjelentek-vedelmi-intezkedesekrol-szolo-rendeletek
 • 2021 novemberében a kormány előírta, hogy az egészségügyi és egyes államigazgatási dolgozóknak kötelező a megerősítő harmadik oltás is.
 • A kormány november 22-től Oltási Akciót hirdetett, amelyet annak sikere miatt december 12-ig meghosszabbított. Az Oltási Akció során több mint 1 millió 400 ezren vettek fel oltást.
 • 2021. december 14-én megkezdődött az 5-11 éves gyermekek oltása. A szülők az internetes időpontfoglalón keresztül a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosnál kérhetik a gyermekük oltását. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-regisztracio-es-az-idopontfoglalo-az-5-11-eves-gyermekek-oltasa
 • 2021. december 16-18. között újra Oltási Akciót szervezett a kormány, melynek köszönhetően ismét több tízezren vették fel az oltást.
 • 2022 január közepétől már a negyedik oltás is kérhető 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta már eltelt 4 hónap. Ahogy minden más oltásnál itt is az oltóorvos dönt az olthatóságról és a javasolt vakcináról.
 • 2022 januárjában, februárjában és márciusában is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton oltási akció zajlott a kórházi oltópontokon. Ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehetett kérni az oltást.
 • Április közepétől a kórházi oltópontokra keddenként és péntekenként lehet menni időpontfoglalással. Péntekenként pedig oltási akciónapot is tartanak, amikor reggel 7 és este 19 óra között akár időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra. Az oltás emellett elérhető a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál is. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-van-regisztracios-es-az-idopontfoglalo-honlap

 

Magyarországon jelenleg alkalmazott vakcinák:

 

Vakcina gyártója

Hány oltás kell belőle?

Hány nap a különbség a két oltás között?

Mikor és hol kezdtek vele Magyarországon oltani?

Kinek adható?

Krónikus betegeket oltanak vele?

Bővebben

1

Pfizer- Biontech

2

Március 1-től június 17-ig: 35 nap

Június 18-tól:
21  nap

2020. december 26. kórházi oltópontokon egészségügyi dolgozókat, majd idősotthonokban, regisztrált időseket (háziorvosoknál és kórházi oltópontokon)

12 év felettieket oltanak vele

 

Pfizer gyermekvakcina
5-11 éves kor között

igen

Pfizer-BionTech vakcina - lakossági tájékoztató

2

Moderna

2

28 nap

2021. január közepe idősotthonokban, illetve háziorvosoknál, kórházi oltópontokon is

12 év felettieket oltanak vele

igen

Moderna vakcina - lakossági tájékoztató

3

Szputnyik

2

21 nap

2021.február regisztrált időseket 
(kórházi oltópontokon)

18 év felettieket oltanak vele

bizonyos - az alkalmazási előírásban rögzített - kockázati krónikus betegségek esetén nem adják

Szputnyik-vakcina lakossági tájékoztató

4

AstraZeneca

2

4 - 12 hét

2021. február 
60 év alatti krónikus betegeket kezdtek vele oltani

Kezdetben 18-59 év közöttieket oltottak vele

Március 3. bejelentés: 18 év felett adható, időseknek is

igen

AstraZeneca oltóanyag - lakossági tájékoztató

5

Sinopharm

2

28 nap

2021. február 24. regisztrált időseket (háziorvosoknál)

18 év felettieket oltanak vele

 

igen

 

(kivéve: nem kezelt krónikus betegség vagy akut fellángoló szakaszban)

Sinopharm oltóanyag –lakossági tájékoztató

6

Janssen

1

-

 

2021. májustól

(kistelepülésekre küldött oltóbuszoknál)

18 év felettieket oltanak vele

igen

Janssen oltóanyag - lakossági tájékoztató

 

Oltási igazolvány és mobilalkalmazás

Az oltási igazolványt már az első oltás után kiállítják, a postázás folyamatos. A védőoltást igazoló mobilalkalmazás pedig ingyenesen letölthető a szolgáltatóknak és az oltottaknak is, a mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház).  A QR-kód ellenőrző Covid Control alkalmazások szintén elérhetőek mindkét alkalmazásáruházban.  Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató - a védettségi igazolvány felmutatása helyett - akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető.

Magyarország, miután elsőként vezette be a védettségi igazolványt és az oltást igazoló applikációt, 2021 július elsején bevezetette az uniós védettségi igazolást is. Az angol-magyar kétnyelvű  uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Az igazolás nem minősül úti okmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra és sem megküldésre. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tajekoztato-az-unios-oltasi-igazolasro

 

Egyéni felelősség

Az újabb erős járványhullámok megfékezéséhez kiemelten fontos az egyéni felelősség mind az oltásban, mind a védekezésben.

Kérjük, hogy aki még nem tette, az regisztráljon oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Ha a háziorvos  szerint  felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. 

Minden koronavírus-gyanús embernél tesztet rendelnek el. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg és teljesen ingyenes. Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni. 

 

Nemzeti konzultáció a járvány utáni életről

Több mint 1,4 millióan vettek részt a  járvány utáni élet meghatározó kérdéseiről indított nemzeti konzultáción. Mindenkinek köszönjük, aki elmondta a véleményét. Magyarország válaszút előtt áll a járványkezelést, a magyar családokat, a gazdaságot, a bevándorlást érintően. A válaszadók elsöprő többsége szerint Magyarországot meg kell erősíteni, hogy egy veszélyesebb korszakban is meg tudjon felelni a kihívásoknak. Egyetértés mutatkozik továbbá az adók csökkentésén és a családok támogatásán alapuló kormányzati politikának és abban is, hogy szükség van a magyar vakcinagyárra. A kormány, ahogy az eddig is a nemzeti konzultációk után, úgy most is a magyar emberek akaratát fogja érvényesíteni. Ennek megfelelően már több, a konzultáció eredményéből fakadó döntést is hozott a kormány:

A Nemzeti Oltóanyaggyár építése megkezdődött Debrecenben. A vakcinagyártás 2022-ben kezdődhet meg az Oltóanyaggyárban, ahol a jelenleg még fejlesztés alatt álló magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

gazdasági növekedésnek köszönhetően a kormány több jelentős támogatást nyújt:

 • családi adóvisszatérítést kaptak a szülők. 2022 februárjában a gyermeket nevelő szülőknek visszatérítették a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig.
 • a nyugdíjasok minden korábbinál nagyobb összegű, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kaptak novemberben és 2022 februárban visszakapták teljes összegben a 13. havi nyugdíjat.
 • folytatódnak a béremelések: 2022. januártól a minimálbér 200 ezer forint, a garantált bérminimum 260 ezer forint, ezzel 2022-től magasabb lesz a minimálbér a 2010. évi  A kormány 660 milliárd forintos adócsökkentéssel segíti a hazai cégeket a béremelésben.
 • 25 év alatti fiataloknak nem kell jövedelemadót fizetniük 2022. januártól.

A hitelmoratórium 2022. június 30-ig meghosszabbításra került. A gyermeket várók és nevelők, a nyugdíjasok, a közfoglalkoztatottak ezután is élhetnek a lehetőséggel, mint ahogy azok a vállalkozások és magánszemélyek is, akiknek jelentősen csökkent a jövedelmük az előző évhez képest.

Hozzájáruló nyilatkozat – Nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával az oltásra!

Jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt, ha az oltandók magukkal viszik az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot. Kérjük, hogy ha teheti, akkor nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával az oltásra a nyilatkozatot akár háziorvosi rendelőbe, akár kórházi oltópontra hívják Önt!

​Hozzájáruló nyilatkozat védőoltáshoz - Kérjük, töltse ki és vigye magával védőoltásra!

Hozzájáruló nyilatkozat 3. oltáshoz 

Hozzájáruló nyilatkozat 4. oltáshoz

Szülői hozzájáruló nyilatkozat védőoltáshoz 12 és 18 év közötti személyek részére

Szülői hozzájáruló nyilatkozat 3. oltáshoz 12 - 18 éves személyek részére

Szülői hozzájáruló nyilatkozat védőoltáshoz 5 és 11 év közötti személyek részére

Statement of consent for the administration of COVID-19 vaccine