Időpontfoglalás oltásra
www.vakcinainfo.gov.hu - Regisztráljon a koronavírus elleni védőoltásra!

Általános tudnivalók a járványügyi helyzetről, az oltásról, a vakcinákról és az intézkedésekről

Frissítve: 2021. szeptember 15.

2020 elején egy rég nem látott világjárvány indult el Ázsiából, amely csakhamar Európát, így Magyarországot is elérte. A koronavírus-járvány több hullámban támadta meg az emberek egészségét, életét, illetve a gazdaságot is. A járvány elleni védekezés ezért kezdettől több fronton zajlott, az egészségügyi védekezés mellett fontos a magyar gazdaság és munkahelyek védelme is. Az eredményes magyar oltási stratégiának köszönhetően azonban 2021 júniusára a járvány harmadik hulláma véget ért Magyarországon. A lépcsőzetes újraindítás keretében a járványügyi korlátozások fokozatosan feloldásra kerültek.

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontbólA teljes immunitást jelentő átoltottság tekintetében a világ élvonalában vagyunk. Köszönjük a magyar embereknek, hogy a járvány kezdete óta az együttműködésükkel segítették a védekezést és, hogy az oltásellenes hangok ellenére felvették az oltást. A magas átoltottságnak köszönhető ugyanis, hogy Magyarországon a nyár biztonságosabban és szabadabban telhetett, mint a többi európai országban. Az Operatív törzs továbbra is készenlétben van és figyelemmel kíséri a hazai és a nemzetközi járványügyi helyzetet, a vírus különböző mutánsait. 

A koronavírus ellen az egyetlen hatékony megoldás az oltás, minden más védekezési módszernél hatékonyabb. A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, a legnagyobb veszélyben pedig a beoltatlanok vannak, ezért kérjük őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és akkor is jóval enyhébb a betegség lefolyása. A következő járványhullámok alapvetően eltérnek majd az előzőektől, hiszen az oltás működik, aki be van oltva, annak a védettsége sokszorosára nő. Arra kérünk továbbá mindenkit, hogy győzzön meg még egy embert az oltásra.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a vakicnainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

A kormány a kezdetektől azon dolgozott, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél előbb minél több embert be lehessen oltani és mihamarabb újraindíthassuk az életet. A magyar oltási stratégia a nemzeti szintű vakcinabeszerzéseknek köszönhetően európai és világ szintű összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. Magyarországon vakcinabőség van, már senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen.

Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az www.eeszt.gov.hu honlapon lehet időpontot foglalni. A harmadik oltás felvétele az új, agresszív vírus mutánsok miatt szükséges, elsősorban azoknak az időseknek és krónikus betegeknek akik több, mint 4 hónapja kapták meg második oltásukat.
 

Vakcinabeszerzések

Magyarország eddig 24 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer, a Moderna, január végétől az AstraZeneca és 2021 áprilisától a Janssen vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Az első Pfizer-szállítmány 2020. december 26-án érkezett, ezzel elkezdődhetett a kórházi oltópontokon az egészségügyi dolgozók oltása. A Moderna-vakcinából az első szállítmány 2021. január 12-én érkezett, az idősotthonok oltására kezdték elsőként alkalmazni. Az első AstraZeneca-vakcinaszállítmány 2021. február 6-án  érkezett Magyarországra, és a 60 év alatti krónikus betegeket kezdték el vele oltani a háziorvosok, márciustól már az időseket is lehet vele oltani. Az egydózisú Janssen-vakcinából az első szállítmány 2021. április 13-án érkezett hazánkba.

Az oltások ütemét, gyorsaságát sokáig a vakcinák érkezése határozta meg, Brüsszelből kevés vakcina érkezett, és az is lassan.  Ezért az uniós beszerzés keretein belül lekötött vakcinákon túl a magyar kormány összesen 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinákat is vásárolt a magyar emberek mielőbbi oltásához.  2021. január 20-án a magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az AstraZeneca vakcináját és az orosz Szputnyik vakcinát. Január 22-én Magyarország szerződést kötött 1 millió ember oltására elegendő orosz vakcina beszerzéséről. Február 12-én meg is kezdődött az oltás az orosz vakcinával a kórházi oltópontokon a regisztrált idősek körében. Májusra pedig megérkezett az összes megrendelt oltóanyag a Szputnyik vakcinából. Január 29-én a kínai Sinopharm vakcina is megkapta a gyógyszerészeti hatóság engedélyét. Magyarországon február 24-én kezdték meg a háziorvosok a regisztrált idősek oltását a Sinopharm oltóanyaggal, amelyből az összes megrendelt 5 millió adag megérkezett. A Sinopharm vakcinát már több százmillió embernek adták be világszerte. Május elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is jóváhagyta a Sinopharm vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és amelyet más országban is használnak. Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. A vakcina nem politikai kérdés, a vakcinával életeket lehet menteni és nekünk a magyar emberek élete a legfontosabb. Magyarország helyes döntést hozott, amikor az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat, ennek is köszönhető, hogy korábban elkezdődhetett az újraindítás az uniós országokhoz képest. Hazánk oltóanyag ellátása a fennmaradó oltásokra, tehát biztosított, a cél azonban az, hogy önellátóak legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a – jelenleg még fejlesztés alatt álló - magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

 

Oltási kronológia:

 • Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult, de a második körös oltások folytatódnak és természetesen azokat az egészségügyben dolgozókat is még beoltják, akik most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon.
 • Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Eddig összesen 90 ezren éltek az oltás lehetőségével, többségük már a második oltását is megkapta. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Az idősotthonokban már egyértelműen érezhető a védőoltás pozitív hatása.
 • Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.  Az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint 90%-a mostanra már megkapta az oltást. Akit még nem tudtak valamilyen oknál fogva beoltani, azokat is folyamatosan próbálják elérni a háziorvosok.
 • Negyedik körben, február 11-én megkezdődött  a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Erre az AstraZeneca vakcinát használták, mert az akkori előírások szerint csak 18-59 év közöttieket  lehetett vele oltani. Március második hetétől az AstraZenecát már a 60 év felettiek oltására is használják.
 • Ötödik körben megtörtént a védekezésben résztvevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is. Erre azért van szükség, hogy a járvány elleni egészségügyi és rendvédelmi védekezés, az ország közbiztonsága és határvédelme továbbra is zavartalan legyen.
 • Hatodik körben megkezdődött a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása. Például az ország áramellátását biztosító paksi atomerőmű, a tömegközlekedési vállalatok (MÁV, BKK, GYSEV) érintett dolgozóinak oltása.
 • Hetedik körben megtörtént az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók soron kívüli oltása is
 • Nyolcadik körben, már a 60 év alatti regisztráltakat is oltják. A háziorvosok szakmai vezetői ehhez szakmai ajánlást dolgoztak ki, hogy mely kockázati betegséggel rendelkezőknek javasolt elsőbbséget adni. 
 • A szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.huhonlapon, majd a regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna).
 • Kilencedik körben április végén megtörtént a fogvatartottak oltása is.
 • Tizedik körben május 13-án megkezdődött a 16-18 évesek oltása is és június 10-től már 12–15 évesek is jelentkezhetnek az oltásra.
 • Tizenegyedik körben már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok (magyar állampolgársággal vagy magyar igazolvánnyal) is tudnak regisztrálni az oltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/. Ők emailt kapnak a regisztrációjuk érvényesítéséről, és azt követően tudnak online időpontot foglalni. 
 • Tizenkettedik körben, júliustól a hazánkkal szomszédos országok határain élők is felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon. Ezzel hazánk tovább növeli a járvány elleni védettségét. Bővebben:  https://koronavirus.gov.hu/cikkek/pentektol-fogadja-magyarorszag-szomszedos-orszagok-hatarmenten-eloket-oltasra
 • Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a harmadik védőoltás felvételét. Aki 4 hónapnál régebben kapta meg a második oltását, az automatikusan tud magának időpontot foglalni kórházi oltópontokra vagy a háziorvosától is kérheti a harmadik védőoltás felvételét. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszag-az-elso-ahol-mar-harmadik-oltasra-lehet-idopontot-foglalni
 • A tanévkezdés miatt a kormány iskolai oltási akciókat is szervezett augusztus végén, szeptember elején. A szülők közel 48 ezer 12 éven felüli gyermek oltására jeleztek igényt.

 

Magyarországon jelenleg alkalmazott vakcinák:

 

Vakcina gyártója

Hány oltás kell belőle?

Hány nap a különbség a két oltás között?

Mikor és hol kezdtek vele Magyarországon oltani?

Kinek adható?

Krónikus betegeket oltanak vele?

Bővebben

1

Pfizer- Biontech

2

Március 1-től június 17-ig: 35 nap

Június 18-tól:
21  nap

2020. december 26. kórházi oltópontokon egészségügyi dolgozókat, majd idősotthonokban, regisztrált időseket (háziorvosoknál és kórházi oltópontokon)

12 év felettieket oltanak vele

igen

Pfizer-BionTech vakcina - lakossági tájékoztató

2

Moderna

2

28 nap

2021. január közepe idősotthonokban, illetve háziorvosoknál, kórházi oltópontokon is

12 év felettieket oltanak vele

igen

Moderna vakcina - lakossági tájékoztató

3

Szputnyik

2

21 nap

2021.február regisztrált időseket 
(kórházi oltópontokon)

18 év felettieket oltanak vele

bizonyos - az alkalmazási előírásban rögzített - kockázati krónikus betegségek esetén nem adják

Szputnyik-vakcina lakossági tájékoztató

4

AstraZeneca

2

4 - 12 hét

2021. február 
60 év alatti krónikus betegeket kezdtek vele oltani

Kezdetben 18-59 év közöttieket oltottak vele

Március 3. bejelentés: 18 év felett adható, időseknek is

igen

AstraZeneca oltóanyag - lakossági tájékoztató

5

Sinopharm

2

28 nap

2021. február 24. regisztrált időseket (háziorvosoknál)

18 év felettieket oltanak vele

 

igen

 

(kivéve: nem kezelt krónikus betegség vagy akut fellángoló szakaszban)

Sinopharm oltóanyag –lakossági tájékoztató

6

Janssen

1

-

 

2021. májustól

(kistelepülésekre küldött oltóbuszoknál)

18 év felettieket oltanak vele

igen

Janssen oltóanyag - lakossági tájékoztató

 

Védettségi igazolvány és mobilalkalmazás

A magyar védettségi igazolványt már az első oltás után kiállítják, a postázás folyamatos. A védőoltást igazoló mobilalkalmazás pedig ingyenesen letölthető a szolgáltatóknak és az oltottaknak is, a mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház).  A QR-kód ellenőrző Covid Control alkalmazások szintén elérhetőek mindkét alkalmazásáruházban.  Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató - a védettségi igazolvány felmutatása helyett - akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető

Magyarország, miután elsőként vezette be a védettségi igazolványt és az oltást igazoló applikációt,  július elsején bevezetette az uniós védettségi igazolást is. Az angol-magyar kétnyelvű  uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető.  Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Az igazolás nem minősül úti okmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra és sem megküldésre. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tajekoztato-az-unios-oltasi-igazolasrol

 

Egyéni felelősség

A járvány megállításához és az újabb hullámok megfékezéséhez kiemelten fontos az egyéni felelősség mind az oltásban, mind a védekezésben.

Kérjük, hogy aki még nem tette, az regisztráljon oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Ha a háziorvos  szerint  felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. 

Minden koronavírus-gyanús embernél rendelnek a koronavírust kimutató PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg és teljesen ingyenes.  Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni. 

 

Nemzeti konzultáció a járvány utáni életről

1,4 millióan vettek részt a  járvány utáni élet meghatározó kérdéseiről indított nemzeti konzultáción. Mindenkinek köszönjük, aki elmondta a véleményét. Magyarország válaszút előtt áll a járványkezelést, a magyar családokat, a gazdaságot, a bevándorlást érintően. A válaszadók elsöprő többsége szerint Magyarországot meg kell erősíteni, hogy egy veszélyesebb korszakban is meg tudjon felelni a kihívásoknak. Egyetértés mutatkozik továbbá az adók csökkentésén és a családok támogatásán alapuló kormányzati politikának és abban is, hogy szükség van a magyar vakcinagyárra. A kormány, ahogy az eddig is a nemzeti konzultációk után, úgy most is a magyar emberek akaratát fogja érvényesíteni és az  eredményeket figyelembe véve hozza meg a döntéseit, illetve képviseli Magyarország érdekeit.

Hozzájáruló nyilatkozat – Nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával az oltásra!

Jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt, ha az oltandók magukkal viszik az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot. Kérjük, hogy ha teheti, akkor nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával az oltásra a nyilatkozatot akár háziorvosi rendelőbe, akár kórházi oltópontra hívják Önt!

Hozzájáruló nyilatkozat az alábbi linkről letölthető: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf 

Hozzájáruló nyilatkozat a 3. oltáshoz az alábbi linkről letölthető: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/hozzajarulo_nyilatkozat_3._oltashoz.pdf

A Szülői hozzájáruló nyilatkozat védőoltáshoz 12 és 18 év közötti személyek részére pedig az alábbi linkről tölthető le: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/szuloi_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_12_es_18_ev_kozotti_szemelyek_reszere.pdf

Az érvényes regisztrációval rendelkező Magyarországon élő külföldiek angol nyelvű hozzájárulási nyilatkozatot is vihetnek magukkal az online lefoglalt időpontra. 
https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/statement_of_consent_for_the_administration_of_covid-19_vaccine.pdf